ONLINE rezervace prohlídky
Hrady a zámky - Homepage - Kontakty - Události a akce - Aktuality - E-shop - Newsletter

Objekt: Stránka: Aktuality Datum: 26.4.2012

Hrady a zámky hlásí: Naše třinácté komnaty čekají od května na odhalení

Projekt "Otevřte 13. komnatu" chce do českých hradů a zámků vnést svěží závan zábavné hry a interakce mezi průvodcem a návštěvníkem. Jeho hlavními atributy jsou tajemno a zážitek z návštěvy památky pro všech pět smyslů.

Turisty dlouho očekávané datum se dvěma pětkami, 5. 5., je nadosah. 10 hradů a zámků napříč Českem chystá na tento den revoluci proti tradičnímu pojetí prohlídek historických objektů. Do tažení proti výletní nudě zapojily takové bojovníky a zbraně, jakými jsou kostýmovaní průvodci, rébus a hlavně interaktivní hra, která všechny zapojené památky spojuje na dálku a láká dosud neodhaleným tajemstvím. Hrady a zámky myslí dokonce i na virtuální cestovatele: Na www.otevrte13komnatu.cz mají pro ně připraveny hry, jejichž cíl je jasný: vyburcovat počítačové maniaky k opuštění tepla domova a výletu do skutečné reality, tedy návštěvě míst spojených s tajemnou postavou, jíž poznali předtím v počítačové hře.

5. květen: nový začátek v tradicii prohlídek českých hradů a zámků

V sobotu 5. května chystá celkem 10 českých a moravských památek, povětšinou hradů a zámků, první prohlídky svých interiérů s tajemnou postavou. Za netradičním kostýmovaným průvodcem se můžete vydat na zámky Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hrady Grabštejn a Kost, na Slezskoostravský hrad a konečně i do kláštera v Broumově. "Jsme rádi, že v projektu financovaném z fondů Evropské unie našli společnou řeč zástupci památek státních, které sdružuje Národní památkový ústav, soukromých, městských a dokonce i jeden objekt církevní," řekl Pavel Hlaváč, ředitel Zlatého pruhu Polabí, organizace, která je realizátorem a koordinátorem celého projektu. Ten se hlásí turistům pod dvojjediným názvem Otevřte 13. komnatu – Odhalte tajemství českých hradů a zámků. "Třináctá komnata v názvu není jen prázdným marketingovým lákadlem. S tímto tajemným spojením je spojen cílový zážitek, totiž otevření zajímavého prostoru na vybraném hradu či zámku, který nemůže smrtelník spatřit jinak, než když navštíví celkem 7 našich památek a nasbírá na nich 7 klíčů k oné dobře utajené a zatím nikým neviděné 13. komnatě. Tu najde návštěvník na každé ze zapojených památek, pokaždé pochopitelně v naprosto jiné podobě. Zážitek ze 13. komnaty je vedle zážitku ze setkání s velmi netradičním, tajemným průvodcem druhým hlavním magnetem, který by měl výletníky na naše památky přitáhnout," řekl Jiří Senohrábek ze Zlatého pruhu Polabí, zpracovatel projektu Otevřte 13. komnatu.

Tajemné postavy v rolích lehce záhadných průvodců

Právě na historických a mnohdy záhadně působících postavách v rolích kostýmovaných a po všech stránkách netradičních průvodců je celý projekt postaven. "Už u brány zámku před Vás nepředstoupí žádný student s navrčenými letopočty. Na jeho místě bude stát postava z minulosti hradu či zámku v atraktivním kostýmu. Pozve Vás na interaktivní a svým pojetím vskutku zábavnou hodinovou rodinnou hru, při níž budete formou tajenkového rébusu řešit jistou historickou záhadu. A jen tak mimoděk během prohlídky poznáte na moderně dávkovaných datech z životního příběhu, jak zajímavý hrdina se to vlastně stal Vaším průvodcem," vysvětluje Jiří Senohrábek. V Děčíně Vás možná lehce vyleká Černý rytíř, jinak Zikmund z Vartenberka, dosti bezpáteřný bojovník na straně husitů i v armádách jejich protivníků – podle toho, odkud mu zrovna kynul větší prospěch. Na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou patrně neuniknete některému z oblíbených kanadských žertíků Hraběte šprýmař, jak se přezdívá proslulému vyznavači černého humoru Oktaviánu Kinskému, muži, který se rád baví na účet svých hostů. Na zámku Kačina postraší turisty hraběcí duch Rudla, který za svého pozemského života dokázal v kartách, či s herečkami lehčích mravů přijít o veškeré své košaté jmění. Rudla je ale vyslovený dobrák v porovnání se skřetem Radoušem, který podle pověsti rdousil své vlastní děti, stejně ohyzdné jako on sám, a nyní hledá odpuštění na zámku Kozel. Na zámku Loučeň Vás jistě dostane elegantní Bílá paní, kterou odtud vyhnali pro její víru, aby se sem posléze vrátil její duch. V dámské společnosti se ocitnete také na hradě Grabštejn, kde se Vás ujme svatá Barbora, patronka hradní kaple, či na zámku Slatiňany, kde Vás příznačně provede expozicí zaměřenou na tématiku koní žokejka Lata Brandisová, jediná ženská vítězka v historii slavné Velké pardubické. Na hradě Kost nahlédnete pod kuklu katu Heřmanovi, který možná právě na Vás vyzkouší některé zaručené mučící nástroje. A s největší pravděpodobností si výrazně upravíte představu, kterou jste do té doby o katech měli. Na Slezskoostravském hradě prokážete svoji odvahu, když se postavíte vyvrhelovi středověké společnosti, loupeživému rytíři Xaveru Zahozenci, který se po celý život mstil za svůj raný osud odloženého nemanželského dítěte. Konečně v klášteře Broumov Vás známý loupežnický synek Lotrando přesvědčí, jak daleko někdy padne jablko od stromu.

Hradozámecká hra útočí na všechny smysly jejích účastníků

Každá památka vstupuje do projektu Otevřte 13. komnatu také vlastním nezaměnitelným pokrmem, nebo vůní. Vítaným prvkem budou jistě i fotopointy ve
formě jedinečných laviček, na nichž bude v místě s dominantním pohledem na navštívenou památku trůnit přímo konkrétní tajemná postava – rozumí se, že v neživé formě její podobizny. To nejzajímavější místo k focení tak vyberou organizátoři projektu vhodným umístěním lavičky za vás. Celá rodina si pak z vydařeného výletu odveze upomínku v podobě pěkné a nevšední fotografie. "Cílem je zasáhnout všechny smysly návštěvníků. Tedy prostřednictvím nejen sluchových a zrakových, ale i čichových a chuťových zážitků zapsat konkrétní historické místo, na kterém jim bylo dobře a kde se nenudili, když ne navždy, pak alespoň nadlouho do srdcí návštěvníků," shrnul Jiří Senohrábek.

Po třech předskokanech ostrý květnový start ve slavnostní náladě

Do dubna si nový typ prohlídek vyzkoušeli provozovatelé a návštěvníci třech památkových objektů: Bílá paní na zámku Loučeň přivítala první příznivce tajemna a rodinné hry už v polovině ledna, v polovině února se k ní přidal Lotrando z kláštera Broumov, od začátku dubna pak nelení kat Heřman z hradu Kost.

Ostrý start pro všechny zapojené památky je ale spojen právě se sobotou 5. května. "Za jediný den můžete určitě stihnout minimálně dvě tajemné prohlídky, pokud vhodně zkombinujete památky s blízkou dostupností – třeba Loučeň a Kačinu, nebo Chlumec nad Cidlinou a Slatiňany," doporučuje Jiří Senohrábek. Největší lákadla celosezónního cyklu prohlídek s tajemnou postavou ale hned v úvodní den nabídnou patrně zámky Děčín a Kačina a hrad Grabštejn, kde se kromě prohlídek samotných chystají i velkolepé slavnosti. Ty v Děčíně dokonce nezasáhnou pouze zámek, ale i celé město. "Naši návštěvníci se nejen o první květnové sobotě, ale dokonce i v neděli mohou těšit na rytířská vystoupení, divadelní představení a soutěže pro děti, koncerty dobové hudby a na mnoho dalšího. Zároveň ale varuji před Černým rytířem, který je naším tajemným průvodcem: Pozor, je to tak trochu intrikán!", řekla Iveta Krupičková, ředitelka Městského muzea Děčín, které sídlí na děčínském zámku. "Na Kačině bude v sobotu 5. května poprvé provádět duch našeho poněkud hříšného hraběte Rudolfa Chotka. V rámci velkolepě pojaté slavnosti otvíráme také školu žonglování, zahrajeme veselé představení Dva kašpaři, i hru Ptáci naplněnou mystikou. Na 18. hodinu chystáme promenádní koncert. Program vyvrcholí až po setmění, kolem 21. hodiny, a to velkou ohňovou show," láká na zámek Kačina jeho zástupce Petr Kolář.

Co se slavností týče, mají dotvářet kolorit hradů a zámků s tajemnými průvodci po celou hlavní turistickou sezónu"V následujícím období chystají slavnosti postupně i všechny další zapojené objekty, obvykle vždy dva ve shodném termínu. Jejich největší koncentrace je právě v květnu a červnu. O náplni všech jistě lákavých slavností budeme samozřejmě včas informovat," slibuje Pavel Hlaváč ze Zlatého pruhu Polabí.

Termíny tajemných prohlídek, přesná pravidla hry i další zajímavosti o projektu Otevřte 13. komnatu najdete na www.otevrte13komnatu.cz.

PROJEKT "OTEVŘTE 13. KOMNATU"

Interaktivní prohlídky s tajemnou postavou na 10 českých hradech a zámcích
Start projektu: 5. května, na zámcích Děčín a Kačina vedle tajemných prohlídek i velkolepé zahajovací slavnosti

Zapojené objekty a jejich tajuplní průvodci:

• Klášter Broumov – Loupežnický synek Lotrando
  • Zámek Děčín – Černý rytíř (Zikmund z Vartenberka)
  • Hrad Grabštejn – Svatá Barbora
  • Zámek Chlumec nad Cidlinou – Hrabě šprýmař (Oktavián Kinský)
  • Zámek Kačina – Hraběcí duch Rudla
  • Hrad Kost – Kat Heřman