ONLINE rezervace prohlídky
Hrady a zámky - Homepage - Kontakty - Události a akce - Aktuality - E-shop - Newsletter

Objekt: Stránka: Aktuality Datum: 24.7.2012

Postavy z legend vyvezou zástupci hradů a zámků jako kulturní dědictví za hranice

Titulek nepřináší žádnou skandální zprávu, jak by se mohlo zdát na první pohled. Ve skutečnosti spojili kasteláni 10 českých hradů a zámků své síly tak, aby projektem „Otevřte 13. komnatu“, založeným na setkání s tajemnou postavou coby průvodcem po památce, přitáhli do svých šlechtických sídel také zahraniční turisty. Jde zatím výhradně o sousedy: Slováky, Poláky, Němce a Rakušany.

Projekt „Otevřete 13. komnatu“, jehož cílem je poznat po absolvování prohlídek minimálně 7 hradů a zámků ve společnosti tajemné postavy bez placení vstupného 13. komnatu vybraného hradu a zámku, si od jeho uvedení v život v květnu tohoto roku našel už stovky příznivců. „V krátké lhůtě dvou měsíců jsme dokonce už zaregistrovali první hbité poutníky, kteří nasbírali všech 7 klíčů potřebných k odemčení 13. komnaty,“ říká Pavel Hlaváč ze Zlatého pruhu Polabí, obecně prospěšné společnosti, která je realizátorem celého projektu. Taková rychlost organizátory příjemně překvapila, už proto, že v podmínkách vstupu do 13. komnaty dávají turistům na nasbírání 7 klíčů lhůtu celých 18 měsíců od návštěvy prvního tajemného hradu či zámku.

Po dvouměsíčním domácím zahřívacím kole si zástupci Zlatého pruhu Polabí i kasteláni údajně potvrdili, že projekt je životaschopný a má šanci zaujmout i zahraniční cestovatele. A tak se o prázdninách a v prvních dnech po jejich skončení vydá mobilní informační centrum postupně do všech čtyř sousedních zemí, aby propagovalo zábavné a interaktivní prohlídky českých památek také za hranicemi. „Infocentrum se ve všech případech objeví na velkých městských slavnostech s dlouhou tradicí, kde se dá očekávat vysoká koncentrace lidí milujících výlety. Tedy té cílové skupiny, kterou hledáme,“ říká Jiří Senohrábek, zpracovatel produktu „Otevřte 13. komnatu“.

Na každou ze sousedních zemí má mobilní infocentrum vyhrazen hned celý týden s tím, že stěžejní bude účast na víkendových historických slavnostech, kde je obvykle několikatisícové publikum.

První zahraniční cesta povede první srpnový týden do Rakouska. Mise u našeho jižního souseda bude završena ve dnech 3. – 5. srpna na Středověké slavnosti v rakouském podunajském městě Enns. „Enns, ležící na dunajské cyklostezce, se propaguje před světem jako nejstarší město Rakouska. Má dobrou dostupnost do Čech, a to je pro nás klíčové kritérium,“ dodává Jiří Senohrábek.

Následující týden by se projekt „Otevřte 13. komnatu“ měl představit Polákům. „Intenzivně jednáme o vpuštění našeho mobilního infocentra na historická náměstí ve Wroclawi a v Krakově. Snad se nám tato mnohdy složitá úřední jednání podaří dotáhnout do zdárného konce a o našem projektu se dozví obyvatelé a návštěvníci obou polských historických velkoměst, vzdálených jen pár kilometrů od českých hranic,“ sdělil Pavel Hlaváč ze Zlatého pruhu Polabí.

Třetí srpnový týden je vyhrazen Slovensku. Projekt se představí slovenské veřejnosti prostřednictvím zástupců médií na tiskové konferenci, která se uskuteční na českém velvyslanectví v Bratislavě 14. srpna. Cesta po Slovensku bud završena o víkendu 17. – 18. srpna, kdy tajemné postavy z českých hradů a zámků poznají návštěvníci tradičních Dnů Mistra Pavla ve slovenské Levoči, městě, které je památkou UNESCO.

Začátkem září se pak mobilní infocentrum vydá konečně i k našim západním sousedům – do Německa, kde se soustředí především na návštěvníky Saských dnů ve Freibergu o víkendu 7. – 9. září.

„Mobilní infocentrum přitahuje naštěstí už svým atraktivním vzhledem kolemjdoucí jako silný magnet. Na stěnách jinak sněhobílého vozu je totiž vyobrazeno všech 10 tajemných postav v životní velikosti. Takřka u každého budí zvědavost, co je to za zvláštní bytosti. Tenhle důležitý detail je základem snad úspěšné propagace produktu, který je realizován díky podpoře evropských strukturálních fondů, konkrétně programu IOP,“ dodal Jiří Senohrábek.

Termíny tajemných prohlídek, přesná pravidla hry i další zajímavosti o projektu Otevřte 13. komnatu najdete na www.otevrte13komnatu.cz.

PROJEKT „OTEVŘTE 13. KOMNATU“

Interaktivní prohlídky s tajemnou postavou na 10 českých hradech a zámcích

Start projektu: 5. května, na zámcích Děčín a Kačina vedle tajemných prohlídek i velkolepé zahajovací slavnosti

Zapojené objekty a jejich tajuplní průvodci:

Klášter Broumov – Loupežnický synek Lotrando

Zámek Děčín – Černý rytíř (Zikmund z Vartenberka)

Hrad Grabštejn – Svatá Barbora

Zámek Chlumec nad Cidlinou – Hrabě šprýmař (Oktavián Kinský)

Zámek Kačina – Hraběcí duch Rudla

Hrad Kost – Kat Heřman