ONLINE rezervace prohlídky
Hrady a zámky - Homepage - Kontakty - Události a akce - Aktuality - E-shop - Newsletter
Hrad
Tisk

Recepty

ŠŤÁVA Z BEZOVÝCH KVĚTŮ KOSTECKÉHO PODHRADÍ


20 středně velkých květů černého bezu, 1l vychladlé převařené vody, 1kg krystalového cukru, šťáva ze 4-5 citronů

Nasbíráme 20 středbně velkých květů černého bezu z čistého okolí hradu Kost. Převaříme 1 litr vody, necháme vychladnout (jinak květy zhnědnou) a den a noc v něm necháme květy máčet. Přecedíme přes velmi jemné síto, přidáme cukr a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Přidáme šťáva ze 4-5 citronů, nalijeme do čistých sklenic a uložíme do lednice.

Kat Heřman pije v létě sirup s pramenitou vodou, v zimě jej pak přidává do bylinkových čajů a ještě nestonal!


STAROČESKÁ PUČÁLKA KATOVKY Z KOSTI


suchý hrách, sůl, voda, plátýnko, plech, med a pepř

Suchý hrách namočíme na noc do slané vody. Na vlhkém plátýnku  necháme na teplém místě tři dny klíčit. Dáme na plech a v rozpálené troubě (nebo pod grilem) pražíme. Ochutíme medem nebo solí a pepřem. Vzniknou výborná, levná a zdravá "křoupátka".

Hradní kuchařka, manželka kata Heřmana, doporučuje všem mlsounům namísto nezdravých brambůrek.